blip.fm/rico

donderdag 28 januari 2010

Enjoy Yourself with the Jamaica Ska
Johnny de Miranda and his Ska-group

Relax 1966(?)
A - Jamaica Ska (Byron Lee - Benders)
B - Enjoy Yourself (Zoot Sims - Prince Buster)

Al een paar keer had ik de advertentie voor dit singletje op internet uitvoerig bekeken. Twee overbekende nummers, die door een mij onbekende artiest werden uitgevoerd. Uit de omschrijving kon ik afleiden dat het ergens in de jaren 60 was geproduceerd.
Na enig ge-google wist ik dat Johnny de Miranda een tamelijk bekende Surinaamse muzikant was die in die periode in Nederland verbleef. Op de een of andere manier in was dit singletje in Parijs verzeild geraakt en de eigenaar was (terecht) in de veronderstelling dat het hier om een bijzonder object ging. Ik besloot het te kopen.
Toen het een week later per post arriveerde, bleek het geen miskoop. Om te beginnen is het in onberispelijke staat. Het plaatje zit in een wit hoesje met daaromheen een bedukt omslagvel. En dat is meteen de tweede reden waarom het de moeite van de aanschaf waard was: het omslagvel doet verslag van de eerste Ska perikelen op Nederlandse bodem. Op de achterzijde staat namelijk een kopie van een artikel door Aad van der Mijn uit het Parool van zaterdag 19 maart 1966 over de zojuist uitgebroken dansrage: de Jamaica Ska. De datering van het artikel doet vermoeden dat het plaatje waarschijnlijk ergens in datzelfde jaar is geproduceerd. Toen de Ska in Jamaica zo'n beetje op zijn eind liep dus. Niettemin zou dit wel eens het eerste in Nederland geproduceerde Ska-plaatje kunnen zijn.
Van een Surinaamse vriendin hoorde ik dat Johnny de Miranda momenteel mogelijk tandarts in Paramaribo is. Enfin, daar kom ik nog wel eens achter.
Update: Onlangs ontving ik een e-mail van een dochter van Johnny de Miranda die mij meldde dat haar vader (inmiddels 83 jaar) inderdaad in Suriname woont en niet meer actief is als muzikant. Maar de eerder genoemde tandarts is iemand anders (wel familie overigens).
Hieronder volgt een transcriptie van het hilarische artikel uit het Parool:


EXTRA
ENJOY YOURSELF with the JAMAICA SKA
'Hij komt hier absoluut de Jamaica Ska'
door AAD VAN DER MIJN

"'t Komt".
Ja?
"Absoluut. Binnen twee weken".
Ja?
"Twee weken. Ze dansen hem nu al in Parijs".
Helen knikt. Absolute zekerheid. Onafwendbaar: Over twee weken dansen we hier de Jamaica Ska.

Uit een geluidzuil komt muziek van deze tijd. Beat dus. verdovend hard, met bassen tegen de onderste hoorgrens. Er is rood licht en een blauwe gloed die witte overhemden in het halfduister lichtgevend maakt.

Helen:
"'t Hangt van de muziek af. Als de muziek goed is, gaat een nieuwe dans er altijd in. Voor de televisie hebben ze me laatst gevraagd een nieuwe dans te maken. Om die er in te brengen dan.
Jamaica Ska?
"Ja".
"Waarvan kent zij hem?
"Gezien van lui uit Jamaica die hier kwamen. Hij wordt daar overal gedanst. Parijs ook. Overal. We doen hem hier elke avond. Om 'm er gauw in te krijgen."
"Hoe is ie?"
"Wacht maar."


'Gek zeg'
De meisjes bewegen synchroon. Armen, benen - alles tussen teen en kruin.
Een jongen zegt: "Gek zeg". (Hoogste lof.)

Jamaica Ska.
De rompen blijven op hun plaats. het rechter been schiet telkens naar voren en de rechter voet draait heen en weer alsof een insekt onder de hiel wordt dood gewreven.

Jamaica Ska
Nu al in Parijs. Straks ook in Amsterdam, Utrecht, Rotterdam, Den Haag en Vlagtwedde. Belangrijk nieuws voor tieners, etaleurs, confectionairs en schoolagendafabrikanten.

VARA-Fanclub heeft het al ontdekt. Er zijn opnamen van Helen le Clercqs Afro Beat Dancers (anders vijf, nu maar drie vanwege het kleine podium) in een Amsterdamse dancing (Casa Blanca). Op 8 april gaan zij de lucht in met ribbeltrui en krijpgebaar.
"Gek allemaal, fijn ook. Je denkt, het bungelt allemaal aan elkaar, maar er zit een draadje in je leven. Het leidt naar iets".
Een meisje op de dansvloer probeert het nieuwste: Rechterbeen vooruit, hiel op denkbeeldig insekt, meer net weer even anders dan zoals het tot nu toe gebeurde.
Helen roept het beeld op van een autobus vol zwetende Senegalezen, de tamtam beukend, in een sneeuwstorm bij Helsinki.
"Waanzinnig"
Een flitsend liftgebaar.
Een snelle greep met gestrekte armen naar het plafond.
Een snelle greep naar de dijen alsof daar holsters hangen.
Nu heeft zij haar dansschool voor jazz en beat. Nu is er die kleine verhoging in Casa Blanca. Nu de Jamaica Ska. Over drie maanden Amerika, waar zij weer andere passen wil leren.
Over een jaar?
"Chaotische toestand. Heerlijk".
(repost 2002)  

1 opmerking:

Ben The Balladeer zei

He, is het mogelijk deze 2 nummers van Johnny als mp3 van je te krijgen

Volgers