blip.fm/rico

donderdag 28 januari 2010

De Blue Blue Beat
Rita Hovink
Moonglow 1964
A - 't Is voorbij (You're No Good) (Ballard sr., De Nooy)
B -
De Blue Blue Beat (Jimmy Once)

Met Johnny de Miranda's "Enjoy Yourself" dacht ik al eens de eerste Nederlandse ska single in huis te hebben, maar dit plaatje blijkt al twee jaar eerder te zijn uitgebracht. Extra leuk is dat 'ie ook nog Nederlandstalig is!

Dit is de tweede single van Rita Hovink en het is bepaald niet haar bekendste; dat is natuurlijk "Laat me alleen" uit 1976. Dit plaatje stamt uit haar debuutjaar: 1964. De a-zijde is een Nederlandstalige bewerking van "You're no Good", een hit van Betty Everett en jaren later nog veel bekender geworden in de uitvoering van Linda Rondstadt.

Maar het hart van deze ska-liefhebber klopt vooral sneller vanwege het b-kantje; want dat is een spetterend up-tempo ska nummertje! Toen ik het plaatje voor eerst draaide was ik echt verrast. Niet alleen had Rita Hovink een geweldige stem, ook qua arrangement is dit een waanzinnig sterk nummer. Het orkest, met zo te horen een flinke blazerssectie, klinkt als de Nederlandse versie van Byron Lee's Dragonaires. De tekst is een beetje belegen, maar daardoor ook wel weer charmant:

'Geef je soms een feestje, speel dan deze dans
Want iedere jongen gebruikt deze kans
Vraagt hij dan een meisje, zie hoe ze geniet
Enkel door het ritme van de Blue Blue Beat
Dans de Blue Blue Beat
van 's morgens vroeg tot 's avonds laat
Dans de Blue Blue Beat
Bij je thuis of op de straat
Die Beat(?) die Beat die is zo fijn
Die Beat is een waar festijn
Blue Beat, de avond lang!'


De Blue Blue Beat lijkt, mede door de ietwat gekunstelde tekst, geen original te zijn maar mogelijk bedriegt de schijn. Ik heb in elk geval nog geen oorspronkelijke versie weten te achterhalen. Als auteur van het nummer wordt een zekere Jimmy Once vermeld; deze schijnt naast Rita Hovink's echtgenoot ook bandleider van het Jimmy Einmahl Orchestra te zijn geweest (what's in a name!). Mogelijk is dat hier dus ook de begeleidingsband, maar helaas... de informatie over dit plaatje is nogal beperkt.
(repost 2009)

4 opmerkingen:

zei

Pretty nice database. I can't read any of your posts, since they aren't in english haha. But nice job at the catalogue. skaboom @blip ; )

Loempia zei

Hey Rico,

Kan je misschien een geluidsample aan mij doorsturen, en van mijn duitse mates spaart non-engelse ska. Envroeg aan mij wat nederlandse ska (niet 2tone maar Ska) sound samples kon opsturen. En kwam toen op je Site toevallig :P.

Als je linkje of nummer kan opsturen ( loempiavreter2@gmail.com )zou ik het erg waarderen.

Rita Hovink - De Blue Blue Beat

Groeten,
Dave

Marcel zei

Hey Rico

Ik luister vaak en veel naar je opblip.fm en ben benieuwd naar de persoon achter deze blog en de waanzinnige blips

rijk zei

@Zé Thanks!
@Loempia Bericht via FB
@Marcel Tja, blijven luisteren ;) Blip je zelf ook? Wat is je blip id?

Volgers